Note Design Studio creates Tysta Mari restaurant in historic food hall

Off-kilter tiles set in thick blue grout clad the bar of the Tysta Mari restaurant in Stockholm, designed by local practice Note Design Studio.

Tysta Mari is one of several restaurants set within the city’s recently renovated Östermalms Saluhall – a historic food hall housed in a brick building from 1888.

Tysta Mari is a restaurant in the historic Östermalms Saluhall

The two-storey eatery serves up fresh seafood and Swedish dishes using ingredients sourced from the indoor marketplace that surrounds it.

Local design firm Note Design Studio was invited to renovate the interior with the aim of creating a “welcoming environment that feels effortless, unexpected and full of charm”.

Light blue bar table in neutral-toned interior of restaurant in Stockholm by Note Design Studio
Pale blue accents pop up in the eatery’s bistro tables and in the grouting of the bar

The design team used a light, tactile material palette for the interior featuring mirrors, gauzy fabrics, textured walls, glazed ceramics and stainless steel.

An eye-catching bar is located on the restaurant’s ground floor, visible both from the street and from inside the food hall. Designed to draw customers into the interior, this area is clad in glazed tiles surrounded by thick blue grouting and finished with detailing in polished stainless steel.

Sweeping black metal staircase of Tysta Mari restaurant
A black metal staircase leads up to the second floor

A black metal staircase leads up to a bistro and a private dining room with a large sharing table and balcony providing views of the entire food hall.

Note Design Studio’s interior scheme was based on the four elements of earth, air, water and fire, according to the practice’s co-founder and design manager Cristiano Pigazzini.

This theme is picked up in the earth tone and texture of the restaurant’s walls, the smokey hue of the oak furnishings, the gauzy curtains and the ceramic tiles, which were designed to look almost wave-swept.

“The light half-transparent textiles diffuse the incoming light to give an airy, soft accent to the other hard, heavy materials,” Pigazzini told Dezeen.

Private dining area of Stockholm restaurant by Note Design Studio with white chairs an wall of sheer-curtained windows
This floor houses a private dining room

Founded in 2008 by Pigazzini and Johannes Carlström, Note Design Studio works across the fields of architecture, interiors, products, graphic design and design strategy.

Other recent projects from the practice include a warm-hued wine bar that doubles as an office and a collection of pendant lights that recall cake sprinkles.

All photography is courtesy of Note Design Studio.

Leave a Comment

Your email address will not be published.